Technológie, ID / 22. máj 2024 / 4 minúty ČÍTANIA

Volkswagen ID.3 získa dôležité vylepšenia, na ktoré sme všetci čakali!

Volkswagen uvádza na trh nový model ID.3 s výrazným upgradom. Nová generácia softvéru a infotainmentu, ako aj vylepšená koncepcia ovládania, teraz vstupuje do triedy elektrických kompaktov značky Volkswagen. Vylepšený bol head-up displej s rozšírenou realitou, pribudla úplne nová aplikácia Wellness App a voliteľný prémiový zvukový systém od Harman Kardon. Vďaka modernejšiemu pohonu sa výkon modelu ID.3 Pro S zvýšil až na 170 kW. 

Ďalšia etapa pre elektrický komapkt. „ID.3 Pro S predstavuje dôsledný ďalší vývoj nášho produktového portfólia na základe potrieb našich zákazníkov. Tento model má teraz napríklad vylepšený elektronický plánovač trasy a možnosť predkondicionovania batérie. Tieto funkcie už veľmi dobre prijali vodiči ostatných modelov ID," zvýraznila Imelda Labbé, členka predstavenstva značky Volkswagen zodpovedná za predaj, marketing a popredajné služby.

Nový informačno-zábavný systém a ChatGPT. Infotainment systém najnovšej generácie má väčšiu dotykovú obrazovku (uhlopriečka: 32,8 cm/12,9 palca) a novú, intuitívnu štruktúru menu. Vylepšený bol aj multifunkčný volant, ktorý umožňuje zjednodušené a intuitívnejšie ovládanie. Volič jazdných režimov bol odstránený z krytu Digital Cockpit a navrhnutý ako samostatný prepínač na stĺpiku riadenia - podobne ako napríklad v modeli ID.7. Dotykové posuvníky, ktoré sú teraz osvetlené a ergonomicky navrhnuté, sa nachádzajú pod displejom systému Infotainment a slúžia na ovládanie teploty a hlasitosti v interiéri. Nový hlasový asistent IDA sa dá ovládať prirodzeným jazykom. Umožňuje nielen meniť množstvo funkcií vozidla, ale aj odpovedať na otázky prostredníctvom prístupu do online databáz, ako je napríklad Wikipedia. Ďalšou novinkou je integrácia umelej inteligencie (AI) prostredníctvom ChatGPT.

Silnejší a účinnejší motor. Model ID.3 bude vybavený vylepšenou verziou predchádzajúceho elektromotora, ktorý zaujme nielen vyšším výkonom, ale aj nižšou spotrebou. Na nemeckom trhu má teraz ID.3 Pro S štandardný výkon 170 kW, zatiaľ čo zákazníci na ostatných trhoch sa môžu po kúpe rozhodnúť, či chcú zvýšiť základný výkon zo 150 kW na 170 kW prostredníctvom funkcie na požiadanie. Táto možnosť "power-on-demand" je pre Volkswagen novinkou a ďalšou súčasťou rozvoja digitálnych obchodných modelov. Zvýšenie výkonu na 170 kW zlepšuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h na 7,1 sekundy. Kombinovaný dojazd podľa WLTP pre model ID.3 Pro S dosahuje až 559 kilometrov.

Rýchlejšie nabíjanie na cestách. Keď ste na cestách, inovatívna funkcia nabíjania a tepelného manažmentu sa postará o to, aby bola batéria pred ďalšou zastávkou na nabíjanie jednosmerným prúdom predkondicionovaná. To znamená, že zariadenie ID.3 Pro S je na dlhé vzdialenosti zásobované energiou čo najrýchlejšie. Batéria sa zahreje na optimálnu teplotu, aby sa mohla nabíjať maximálnym výkonom až 175 kW. To umožňuje skrátiť čas nabíjania o niekoľko minút najmä v zime. Keď je aktívne navádzanie po trase navigačným systémom s vylepšeným plánovačom trás pre elektromobily, na ceste k najbližšej rýchlonabíjacej stanici sa automaticky spustí prednabíjanie. Bez aktívneho navádzania po trase možno funkciu aktivovať aj manuálne pomocou ponuky nabíjania v informačno-zábavnom systéme. 

Inovatívna wellness aplikácia. Ide o špecifické nastavenia pre osvetlenie interiéru, audia a klimatizácie. V štartovacej fáze budú k dispozícii nasledujúce režimy wellness: Fresh Up, Calm Down a Power Break. Režimy sa dajú aj prispôsobiť: namiesto predprogramovaného zvuku sa môže použiť napríklad zoznam skladieb Spotify.

Lepší audiosystém. Model ID.3 Pro S dostal ďalšiu zaujímavosť v podobe voliteľného zvukového systému s výkonom 480 W od špecialistu na audio Harman Kardon. Dvanásťkanálový zvukový systém ponúka štyri predkonfigurované nastavenia zvuku: Pure (neutrálny štúdiový zvuk), Relax (jednoduché počúvanie), Speech (zameranie na hovorené slová) a Vibrant (dynamický živý zvuk). Zvuk možno tiež individuálne upraviť podľa osobného vkusu pomocou ekvalizéra.

Súvisiace články

Novinky, ID

Volkswagen ID.7 sa stal historicky najlepšie hodnoteným vozidlom v testoch ADAC

Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá

Nový dizajn pre ID. v Číne! Páčil by sa aj nám v Európe?

Novinky, ID

Volkswagen ID.Buzz vo verzii GTX potiahne až 1 800 kg príves!

Súvisiace články

Novinky, ID

Volkswagen ID.7 sa stal historicky najlepšie hodnoteným vozidlom v testoch ADAC

Štúdie a koncepty, ID, Elektrické vozidlá

Nový dizajn pre ID. v Číne! Páčil by sa aj nám v Európe?

Novinky, ID

Volkswagen ID.Buzz vo verzii GTX potiahne až 1 800 kg príves!