19. september 2024 / 4 minúty ČÍTANIA

Pripravení na zimu? TOTO zvážte pri výbere zimných pneumatík.

Ešte nás (dúfam) čaká krásna teplá jeseň, no všetci vieme, čo príde potom. Na zimu je dobré byť pripravený vopred a najviac sa to týka zimných pneumatík.

Sedem stupňov Celzia. To je magická hranica, pod ktorou začína byť bezpečnejšia jazda na zimných pneumatikách. Výber pneumatík rozhodne netreba zanedbať, pretože práve pneumatiky sú to jediné, čo naše auto drží na ceste. Blíži sa zimné obdobie, a preto sa pozrime na špecifiká zimných pneumatík.

Nie je to len o gripe

Na suchej vozovke môžu mať aj v zime letné pneumatiky kratšiu brzdnú dráhu. To však nie je jediné meradlo bezpečnosti. Tým je hlavne ovládateľnosť, ktorú letné pneumatiky s klesajúcimi teplotami prudko strácajú. Hranice priľnavosti sú pri nízkych teplotách oveľa ostrejšie, pneumatiky sa správajú nepredvídateľne a ak do toho nebodaj začne pršať alebo snežiť, je bezpečnejšie auto niekde odstaviť a zavolať si taxi obuté na zimných alebo aspoň celoročných pneumatikách.

Zimné pneumatiky majú špeciálnu zmes, ktorá nestvrdne pri nízkych teplotách a vďaka svojím chemickým vlastnostiam dokáže priľnúť k studenému a vlhkému asfaltu alebo k ľadu. Špeciálny dezén s lamelami má zas za úlohu poskytovať autu maximálnu trakciu na snehu.

Pneumatiky podliehajú starnutiu, preto ich nestačí vymieňať iba pri nedostatočnej hĺbke dezénu. Pri letných pneumatikách platí zákonný limit 1,6 mm, avšak odborníci odporúčajú minimálny dezén aspoň 3 mm. Drasticky sa tým zníži riziko akvaplaningu. Pri zimných pneumatikách sa odporúča minimálna hĺbka dezénu 4 mm. Ak sú však pneumatiky staré (viac ako 6 rokov), strácajú svoje chemické vlastnosti a výrazne klesá ich priľnavosť najmä na mokrom asfalte. Aj keby bola hĺbka dezénu dostatočná, odporúčame takéto pneumatiky vymeniť.

Nešetrite

Na pneumatikách sa rozhodne neoplatí šetriť. Dôvod sme už spomínali. Sú tým jediným, čo vaše auto drží na ceste. Ak sa chcete vyhnúť zdĺhavému procesu výberu správnych pneumatík pre váš Volkswagen, môžete túto úlohu zveriť samotnej značke, ktorá ponúka overené a hlavne vyskúšané modely pneumatík, ktoré najlepšie sadnú na vaše auto. Navyše môže ísť o špecifické pneumatiky vybavené napríklad technológiou AirStop, ku ktorým sa v bežných pneuservisoch nedostanete.

AirStop je technológia, ktorá zabraňuje vzniku defektu na behúni pneumatiky. Viac sa o nej dočítate tu.

Špeciálny gél v pneumatike zacelí dieru až do priemeru 5 mm

Vybavené

vášho servisného partnera Volkswagen zoženiete kompletné sady diskov so zimnými pneumatikami, ktoré presne sadnú na váš Volkswagen. Nemusíte riešiť rozmery, odsadenie ani nosnosti. S nami máte záruku, že kompletné sady kolies sú presne navrhnuté pre vaše auto. Prezrite si vaše možnosti a vyberte si z katalógu kolesá, ktoré vám najviac vyhovujú.

Ak máte zimnú sadu už zakúpenú, prípadne ste si kolesá vymenili sami, nezabudnite využiť služby značkového pneuservisu. Okrem obutia a vyváženia kolies sa postará aj o správne uskladnenie sezónneho prezutia, prípadne vás vyškolený personál informuje o stave a vhodnosti vašich aktuálnych pneumatík vrátane kompletného poradenstva pri výbere nového obutia. Tu nájdete všetky potrebné informácie, dokonca aj keď sa o pneumatiky radi staráte sami.

Originálne príslušenstvo

Príchod zimy znamená pre mnohých aj lyžovačku či iné zimné športy. Lyže či snowboard neodporúčame prevážať v aute (ak, tak iba pevne uchytené a v kvalitnom ski vaku). Ideálnym riešením je strešný box alebo nosič.

Tu opäť platí, že je najvýhodnejšie používať overené riešenia. Originálne príslušenstvo Volkswagen bolo navrhnuté a schválené na vaše vozidlo. Vyznačuje sa bezpečnosťou, trvácnosťou a v prípade strešných boxov aj správnymi rozmermi či želanou aerodynamikou.

K dispozícii je samozrejme aj množstvo iných doplnkov – niektoré užitočné, niektoré štýlové. Všetko nájdete v katalógu k vášmu modelu Volkswagen. A to isté platí aj pre úžitkové vozidlá!

Teraz si už len želať, aby zima splnila vaše očakávania!

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy, Akciové ponuky

Ide zima! Prezujte ORIGINÁLNE!

Tipy

Nebezpečné mýty o štvorkolkách: verí im väčšina Slovákov!

Tipy

Škola jazdy s VW: ako jazdiť v zime

Súvisiace články

Lifestyle, Tipy, Akciové ponuky

Ide zima! Prezujte ORIGINÁLNE!

Tipy

Nebezpečné mýty o štvorkolkách: verí im väčšina Slovákov!

Tipy

Škola jazdy s VW: ako jazdiť v zime