Video, Technológie / 26. máj 2024 / 2 minúty ČÍTANIA

Toto nie je vtip! Nové logo Volkswagenu dokáže odplašiť aj klokany

Zatiaľ čo moderné znaky automobilov obsahujú najrôznejšie radary a senzory, toto logo Volkswagen je iné. Má zabudované smerové reproduktory, ktoré vysielajú starostlivo vybraný lúč zvuku, aby odohnali klokany. Slúži ako zvukový odstrašujúci prostriedok a vyvíja sa pre všetky vozidlá, nielen pre VW.

Odznak nepochádza z Nemecka. Ako už asi tušíte, odznak RooBadge („Roo“ je v austrálskej angličtine skrátená forma slova „klokan“) bol vyvinutý protinožcami v Austrálii. VW spojil sily s odborníkmi na správanie klokanov z Melbournskej univerzity, aby sa dozvedel viac o tomto roztomilom cicavcovi. Austrálska organizácia na záchranu voľne žijúcich zvierat Wires navyše podáva pomocnú ruku tým, že v reálnom čase poskytuje údaje o tom, kde sa klokany na celom kontinente nachádzajú.

Okrem samotného odznaku pracujú austrálski kolegovia aj na samostatnom držiaku evidenčného čísla, ktorý obsahuje technológiu RooBadge. Novinku zatiaľ testjú na modeli Amarok, ale samotná technika bude univerzálne kompatibilná naprieč rôznymi modelmi a automobilkami. Dva funkčné prototypy momentálne nie sú k dispozícii na predaj, pretože ešte prechádzajú fázou testovania na zdokonalenie zvuku, ktorý vychádza z malých reproduktorov.

Časom aj srny? Spočiatku bude RooBadge slúžiť ako odstrašujúci prostriedok pre klokana východného, ale následné zvuky by mali odradiť aj klokana západného a klokana červeného. Uvažuje sa aj o ďalších zvieratách, aby sa ešte viac znížilo riziko zrážky s voľne žijúcimi zvieratami. V počiatočnej fáze VW testoval zvuky na klokanoch, ktoré sa nachádzajú na golfových ihriskách, a potom prišiel so zmesou prirodzených a syntetických zvukov.

Vozidlá Amarok boli vybavené smerovými reproduktormi, 360-stupňovými kamerami a snímačmi pohybu. Takto ich na šesť mesiacov strategicky umiestnili na miesta, kde kengury migrujú. VW sledoval ich reakcie a potvrdil, že RooBadge je účinný. Po otestovaní technológie so stojacimi vozidlami získala spoločnosť súhlas od Úradu pre etiku výskumu na vyhodnotenie hardvéru s pohybujúcimi sa Amarokmi v nízkej rýchlosti.

Vývoj trval takmer 3 roky. Finálna verzia bude fungovať so špeciálnou aplikáciou vo vozidle, ktorá sa orientuje na základe údajov GPS a telemetrie. Na základe polohy spustí RooBadge špeciálny zvuk na odplašenie klokanov. V modeli Amarok sa objaví ako plug & play riešenie nahradením pôvodného odznaku high-tech logom VW.

Súvisiace články

Technológie, Golf

Volkswagen Golf prinášal inovácie pre ľudí! (2. časť)

Technológie, Passat, Tiguan

Ako fungujú nové adaptívne tlmiče DCC Pro?

Technológie, Lifestyle, Golf

Volkswagen Golf prinášal inovácie pre ľudí! (1. časť)

Súvisiace články

Technológie, Golf

Volkswagen Golf prinášal inovácie pre ľudí! (2. časť)

Technológie, Passat, Tiguan

Ako fungujú nové adaptívne tlmiče DCC Pro?

Technológie, Lifestyle, Golf

Volkswagen Golf prinášal inovácie pre ľudí! (1. časť)