28. október 2021 / 4 minúty ČÍTANIA

Víno Bažalík. Cesta od rytierskeho hradu k vinohradu

Jeho detským snom bolo byť rytierom, ktorý si vlastný hrad nielen nakreslí, ale aj postaví. Okolnosti ho však zaviali úplne iným smerom a dnes má Michal Bažalík spoločne so svojou manželkou Slávkou vinárstvo vo Svätom Jure a patrí medzi priekopníkov naturálneho vína.

Pôvodným kariérnym plánom Michala Bažalíka bola architektúra. To sa však muselo zmeniť po neúspešných prijímacích skúškach. Práve pri tej príležitosti Michal náhodne objavil možnosť študovať vinohradníctvo a vinárstvo. Táto možnosť ho zaujala napriek tomu, že ho k vinárstvu nepútala žiadna rodinná tradícia. Vinárstvo sa nakoniec rozhodol študovať priamo v centre vinohradníctva u našich západných susedov – na Morave. A pomaly sa začal rodiť jeho nový sen. 

Na škole sa pri výučbe venovali najmä konvenčným metódam pestovania a spracovania vína. Zlomovým bola pre Michala až návšteva istého vinohradu v Slovinsku ku koncu jeho štúdia. Ten ho svojím vínom, metódami, ale aj atmosférou uchvátil. „To bol pre mňa vtedy taký moment osvietenia, ktorý mi povedal, že wow, toto sa chcem naučiť, toto chcem skúšať.“ A následne sa už počas školy začal starať o prvý kus vinohradu vo Svätom Jure.

Víno v súlade s krajinou

Dnes Michal so svojou manželkou Slávkou vyrába naturálne vína v renesančnom dome, ktorého vinárska tradícia siaha až do 15. storočia. Vo Svätom Jure sa usadili natrvalo a obrábajú hneď niekoľko vinohradov. „Vinárstvo je pre mňa takým spojením kultúry, tradície a zároveň aj takej osobnej lásky ku krajine, lásky k zemi. Celé to vnímam ako taký tvorivý experiment, do ktorého som sa pustil. Je to pre mňa priestor, kde si môžem realizovať svoje bláznivé nápady, byť vonku, vytvárať produkt v spolupráci s prírodou a robiť niečo, čo prináša ľuďom radosť.

Vo Vinárstve Bažalík hrá pri pestovaní a spracovaní vína príroda naozaj veľkú úlohu a naopak, chemické postreky v ňom nemajú miesto. Vysádzajú viac odolnejších odrôd, ktoré ochranu pred škodcami nepotrebujú. Pestujú však aj odrody vína, ktoré sa bez ochrany nezaobídu. Pre tieto prípady si Michal vyrába vlastné, prírodné postreky.

Prírodných pomocníkov využíva aj na zjednodušenie manuálnych prác vo vinohrade. Aktuálne Michalovi napríklad pomáhajú s „kosením“ vinohradov ovečky. Tie sa po vyskúšaní sliepok, ale aj prasiat osvedčili ako najlepší zvierací pomocníci na tento druh práce.

Pandémia v znamení bezobalového rozvozu vína

Aj Vinárstvo Bažalík stálo s príchodom pandémie pred novou výzvou. Celkové spomalenie však poskytlo Michalovi a Slávke priestor pozrieť sa na veci, ktoré robia, v inom svetle. Keďže usporiadanie tradičných stretnutí vo vínnej pivnici nebolo možné, rozhodli sa priniesť kúsok svojho remesla priamo pred prah dverí svojich zákazníkov. A rovno bezobalovým systémom.

„Ľudia si jednoduchým spôsobom cez internet objednali víno, na ktoré mali chuť, a my sme im vždy víno doručili ku dverám. Ľudia nám tam zase na oplátku nechávali prázdne fľaše, ktoré sme naspať vyzbierali, umyli a takýmto spôsobom sme fungovali,“ popisuje Michal systém bezobalového rozvozu vína počas pandémie. Okrem špeciálneho, viackrát použiteľného uzáveru na fľaše, si tento proces vyžiadal aj nový prístup k etiketám. Jednoducho ich z fliaš úplne odstránili a všetky informácie, inak dostupné na etikete, si zákazníci prečítajú priamo na webe.

SDP_Doc_Backstage_Bazo_credit_Simona_Donovalova_06.jpg
SDP_Doc_Screen_Bazo_credit_Jakub_Sipos_04.jpg
VW_BAŽALÍK_VÝBER-09.jpg
VW_BAŽALÍK_VÝBER-14.jpg
VW_BAŽALÍK_VÝBER-17.jpg
VW_BAŽALÍK_VÝBER-19.jpg
VW_BAŽALÍK_VÝBER-31.jpg
VW_BAŽALÍK_VÝBER-36.jpg