Novinky, Technológie, ID, Elektrické vozidlá / 31. august 2024 / 3 minúty ČÍTANIA

Koža z priemyselného konope? Je to budúcnosť automobilových interiérov!

Niekedy by vám nenapadlo, z čoho všetkého môže byť materiál, ktorý vyzerá ako koža a je na dotyk rovnako príjemný ako koža. Čo tak priemyselné konope?

Volkswagen nadviazal spoluprácu s nemeckým start-upom Revoltech GmbH z Darmstadtu. Cieľom je výskum a vývoj udržateľných materiálov na báze priemyselného konope.

Javí sa, že realisticky by sa tento materiál mohol dostávať do nových modelov Volkswagen od roku 2028. Materiál vyrobený zo 100 % prírodne založeného konope využíva zvyšky pochádzajúce z regionálneho konopného priemyslu. Môže sa vyrábať na existujúcich priemyselných zariadeniach a na konci svojej životnosti v automobile ho možno recyklovať alebo kompostovať. Prvé prezentácie inovatívneho materiálu už získali veľmi pozitívnu odozvu a spätnú väzbu od zákazníkov.

Kai Grünitz, člen predstavenstva značky Volkswagen pre technický vývoj spomína, že značka je pri hľadaní nových materiálov veľmi otvorená novým nápadom z mnohých rôznych odvetví. „V technickom vývoji kladieme silný dôraz na inovatívne, kreatívne a udržateľné riešenia pre holistický vývoj vozidiel, ktorý šetrí zdroje.“

Andreas Walingen, šéf stratégie značky Volkswagen: „Udržateľné využívanie zdrojov je kľúčovým pilierom našej stratégie ACCELERATE a je preto pevne zakotvené v našom myslení a našich činoch. Naším jasným cieľom je prepojiť želania zákazníkov, požiadavky na udržateľnosť a záujmy spoločnosti.“ Dodal, že spolupráca medzi Revoltech a spoločnosťou Volkswagen bola dobrým príkladom výhod pre start-upy a zavedené spoločnosti, ktoré možno získať cielenou kombináciou ich príslušných silných stránok – s cieľom čo najrýchlejšie pripraviť nové prvky na použitie v automobiloch.

Lucas Fuhrmann, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Revoltech GmbH: „Náš inovatívny povrchový materiál s názvom LOVR™, ktorý vyvíjame a testujeme pre automobilový priemysel v spolupráci so spoločnosťou Volkswagen, je škálovateľný a prelomový pre udržateľnosť v automobilovom sektore.“

Stopercentne prírodná alternatíva kože z priemyselného konope

Spolu so start-upom Revoltech GmbH pracuje predvývojový tím značky Volkswagen na inovácii materiálu ako náhrady za imitáciu kože. Tento materiál vyrobený z tzv. priemyselného konope pestovaného pre potravinársky priemysel je úplne prírodný, 100 % biologický jednovrstvový povrchový materiál s názvom LOVR™ (skratka pre leather-free, oil-free, vegan and residue-based), ktorý je vyvíjaný špeciálne pre automobilový priemysel. Konopné vlákna a plne biologické lepidlo sa kombinujú pomocou špeciálnej technológie a spracovávajú sa do podoby povrchového materiálu.

Tento materiál pochádza z regionálnych konopných polí a po dosiahnutí konca svojej životnosti je plne recyklovateľný alebo kompostovateľný. Vyrába sa zo zvyškov z konopného priemyslu, ktoré už nemajú ďalšie využitie. Okrem toho sa môže vyrábať na existujúcich priemyselných zariadeniach, čo umožňuje rýchlu škálovateľnosť – a je preto vhodný aj na použitie vo veľkovýrobe.

Oddelenia pre vývoj materiálov, dizajnu a komponentov spoločnosti Volkswagen, Volkswagen Group Innovation a start-up Revoltech GmbH spájajú svoje know-how, aby do vývoja zahrnuli čo najviac perspektív. Potenciálne oblasti použitia sa identifikujú v spolupráci s oddelením vývoja komponentov. Možné použitie v projektoch vozidiel sa predpokladá od roku 2028. Materiál získal veľmi pozitívnu spätnú väzbu v zákazníckych prieskumoch.