29. september 2024 / 1 minúta ČÍTANIA

Všetky generácie VW Golf R proti sebe v šprintoch. Výsledok by ste netipovali!

Rodina R sa zrodila so štvrtou generáciou modelu Volkswagen Golf. Odvtedy predstavuje písmeno R to najlepšie, čo Volkswagen ponúka. Známy youtuber Matt Wattson proti sebe postavil všetky generácie a nechal ich súťažiť v zrýchlení. Čakalo ho však prekvapenie.

Takéto niečo ste ešte nevideli. Letisko, časomiera a všetky generácie modelu Golf R, počnúc prvou, ktorá vychádzala zo štvrtej generácie VW Golf, až po poslednú, špeciálnu edíciu Golf R 20 Years s výkonom 245 kW (333 k). Viac si o ňom môžete prečítať TU.

Výkon Golfu R postupne rástol. Všetko sa začalo na úrovni 245 koní a dnes má Golf R takmer o sto viac. Preto je prekvapením, že pri prvom šprinte vyhrala generácia, od ktorej by to nikto neočakával, a to tá šiesta. Veď sa pozrite sami:

Už keby aj súťaž všetkých generácií nebola dostatočne zaujímavá, do tejto sa dostali doslova unikátne kúsky. Boli to špeciály vyrobené pre dozornú radu Volkswagenu. Kým bežní ľudia si mohli kúpiť Golf R 6. generácie už iba s dvojlitrovým turbomotorom, Volkswagen vyrobil z lásky k sebe samému aj model so šesťvalcom VR6 z predchádzajúceho modelu... A pridal naň turbo. Výsledok? 450 koní. Celé to okorenil úplne obyčajný bodykit, krásne kolesá s Lamborghini a brzdy z Audi R8.

Ktorú generáciu by ste si vybrali vy?