26. september 2024 / 3 minúty ČÍTANIA

Legendárne Volkswageny absolvujú preteky do vrchu! Nezmeškajte jedinečnú udalosť v srdci Álp

Volkswagen Classic a Autostadt vo Wolfsburgu lákajú na dva míľniky automobilovej histórie, ktoré sa predstavia na medzinárodnej súťaži Edelweiß-Bergpreis Rossfeld Berchtesgaden. Pri príležitosti 50. výročia Volkswagenu Golf a Scirocco budú mať oba tímy na štartovej čiare niekoľko výnimočných modelov. Historické preteky do vrchu sa uskutočnia 28. a 29. septembra 2024 a ponúknu klasickú motoristickú akciu v srdci Álp.

Volkswagen tento rok oslavuje 50 rokov modelu Golf. Pri príležitosti tohto výročia bude mať na štartovej čiare dva špeciálne klasické modely: Golf I GTI Group 4 „Pierburg“ a Golf II GTI Group A „World Champion“. Obe vozidlá bude riadiť profesionálny motoristický jazdec a testovací jazdec Volkswagen Benny Leuchter. Tím Autostadt privezie do Berchtesgadenu legendárny VW Scirocco Group 2 by Oettinger spolu so vzácnym 139 PS Rally Beetle 1302.

Golf I GTI Group 4 'Pierburg'. Pôvodný Golf GTI „Pierburg“ - pomenovaný podľa hlavného sponzora - bol vybavený upraveným motorom GTI s dvojventilovou hlavou. V roku 1980 dosiahol tím jazdcov Per Eklund a Hans Sylvan s týmto Golfom GTI nespočetné množstvo špičkových výsledkov v rely v skupine 2. Od druhých pretekov nemeckých majstrovstiev v rely v roku 1981 sa mohla používať 16V hlava valcov od firmy Oettinger, ktorá vyhovovala predpisom skupiny 4. Touto úpravou je vybavené aj GTI „Pierburg“. Vozidlo použité v pretekoch do vrchu bolo v roku 2011 prestavané verne podľa originálu s karosériou v bielej farbe. Svoje prvé úspešné vystúpenie na rallye v San Maríne absolvovalo v tom istom roku s pôvodnou posádkou Per Eklund a Hans Sylvan.

Golf II GTI Group A „majster sveta“. Golf GTI, ktorý sa v roku 1986 zúčastnil na majstrovstvách sveta v rely FIA, bol jedným z najlegendárnejších vozidiel v ére Volkswagen Motorsport. Volkswagen s druhou generáciou Golfu GTI zapôsobil na medzinárodnej rely scéne, keď v roku 1986 jazdecká posádka Kenneth Eriksson (Švédsko) a spolujazdec Peter Diekmann (Nemecko) zabezpečila s Golfom GTI titul v úvodných majstrovstvách sveta pre vozidlá skupiny A. V súlade s predpismi podujatia prešiel Erikssonov/Diekmannov GTI rozsiahlymi technickými úpravami v závode Volkswagen Motorsport v Hannoveri. Tieto zmeny zahŕňali zníženie hmotnosti na 880 kg a zvýšenie výkonu na 176 k. GTI bolo v roku 2009 starostlivo zrenovované. Odvtedy sa zúčastňuje na historických pretekárskych podujatiach, ako napríklad Edelweiß-Bergpreis.

Scirocco Group 2 od spoločnosti Oettinger. Legendárny VW Scirocco Group 2 by Oettinger zo zbierky Autostadt je jediným originálnym vozidlom, ktoré sa zachovalo z pretekárskej éry konca 70. rokov, keď Scirocco dominovalo na pretekárskej trati v triede 1,6 litra v konkurencii BMW a Fordu. Scirocco Series 1 bolo prvým vozidlom založeným na sériovom modeli značky Volkswagen, ktoré dosiahlo úspech na pretekárskej trati. Scirocco a Formula Vee znamenali začiatok oficiálneho angažovania sa značky Volkswagen v motoristickom športe. Štvorvalcový radový motor dosahuje výkon 170 k pri 7 000 ot/min a maximálnu rýchlosť 200 km/h.

Volkswagen Rally Beetle 1302. Ponuku Autostadtu dopĺňa model 139 PS Rally Beetle 1302 (1970), ktorý je tiež súčasťou kolekcie Autostadt ZeitHaus. So štvorvalcovým motorom typu boxer vzadu, individuálnym zavesením kolies so vzperami vpredu a torznými tyčami vzadu dosahoval Rally Beetle maximálnu rýchlosť 170 km/h.