Testy, Tiguan / 29. apríl 2024 / 4 minúty ČÍTANIA

PRVÉ DOJMY: Aký je Volkswagen Tiguan?

Na Volkswagen Brand Experience sme mali možnosť prvýkrát sa previezť na novom modeli Volkswagen Tiguan. Tu sú naše prvé dojmy!

Začneme trochu subjektívne: nestáva sa často, že vidíte pokope toľko Tiguanov v rôznych špecifikáciách. Dovolilo nám to dospieť k (veľmi subjektívnemu) názoru, že Tiguanu najviac pristanú žiarivé farby v kombinácii s R-Line balíkom. Pri sivej a čiernej totiž čierny R-Line balík zanikne, ale pri takej bielej, alebo, ešte lepšie, ostrej červenej? To už je iná pesnička!

A prečo by ste mali Tiguan zobrať práve vo verzii R-Line? Okrem športovejšieho vzhľadu a lepšieho obutia (pneumatiky ContiSportContact 5P) dostanete aj famózne športové sedadlá s integrovanou opierkou hlavy. Vyskúšajte a pochopíte.

Testovaná verzia

Čo presne sme si vyskúšali? Náš žreb padol na biely Volkswagen Tiguan R-Line 2.0 TDI 4Motion s výkonom 142 kW (193 k). Sedemstupňová prevodovka DSG je už pri modeli Tiguan povinná výbava. S manuálnou prevodovkou ho totiž nekúpite v žiadnej verzii. Niet prečo zúfať, DSG je teraz fantastická prevodovka. Vo výbave sme mali dvojité akustické sklá vpredu aj vzadu, audiosystém Harman Kardon, IQ. Light HD Matrix svetlomety... Skrátka takmer všetko, čo Tiguan ponúkal. Najviac nás však zaujímal podvozok DCC Pro, o ktorom sa viac dočítate v tomto článku. Spomenuli by sme aj svetlá, ale v tme sme ich ešte neskúšali. Takže? Poďme na to!

Testovacia trasa pozostávala z diaľnice, myjavských okresiek aj horského priechodu. Cesty boli nanajvýš rozmanité, od hladkých cez zvlnené až po doslova rozbité. Lepšie sa Tiguan preveriť nedal.

Plusy

Hneď na diaľnici sme si všimli vynikajúce odhlučnenie. Niekoľkokrát sa nám stalo, že sme šli nechtiac vysoko nad povolenú diaľničnú rýchlosť, pretože hluk v kabíne je ozaj minimálny. Hneď sme samozrejme spomalili. Aerodynamický hluk je ozaj minimálny a aj odvaľovanie kolies je veľmi dobre potlačené. A to sme mali obuté športové pneumatiky, kde hlučnosť nie je najvyššia priorita. Super!

Ovládanie dôležitých funkcií je v Tiguane zvládnuté dobre. Veľa tlačidiel tu síce nenájdete, ale na veľký displej sa zmestia veľké ikony a žiadna dôležitá funkcia nie je ďalej ako dve intuitívne ťuknutia do displeja.

Multifunkčný otočný ovládač uľahčuje ovládanie hlasitosti alebo zmenu jazdných režimov. Potiahnite po ňom prstom a môžete ním dokonca prepínať nálady ambientného osvetlenia. Štýlové, ľahko použiteľné a užitočné!

Odkladacie priestory boli vždy silnou stránkou Tiguanu. V stredovej opierke si viete odložiť naozaj čokoľvek.

Priestor pre posádku je priam nadštandardný. Kompletne posuvné a nastaviteľné zadné sedadlá

Prevodovka DSG radí veľmi rýchlo a najmä v manuálnom režime poslúcha bleskovo na každý povel pádielkom pod volantom.

Komfort podvozka je naozaj famózny. Na vlnkách síce prácu odpruženia občas počuť, ale pohyby karosérie a tlmenie nerovností sú na ozaj špičkovej úrovni. Vodič si vie v individuálnom režime vybrať jednu z 15 úrovní tlmenia od maximálne komfortnej po športovú. Tlmiče dokážu vďaka dvom nezávisle ovládaným ventilom perfektne kontrolovať pohyby kolies aj karosérie a dosiahnuť ešte lepší kompromis v podobe komfortu a zároveň výbornej stability auta. Tam, kde predchádzajúci Tiguan občas pôsobil, že sa s ním cesta pohráva, vyvoláva nový Tiguan dojem, že si cestu dokáže podmaniť a nerovnosti zažehliť do povrchu. Pritom nepôsobí ťažkopádne. Riadenie je mimoriadne presné a má príjemne rýchly prevod. Aj myjavské okresky plné zle klopených zákrut, horizontov a prepadnutých krajníc dokázal Tiguan prejsť absolútne suverénne, a ešte sme sa pritom aj bavili za volantom. Síce sme si na porovnanie nemohli vyskúšať auto bez adaptívneho podvozka, ale DCC Pro rozhodne odporúčame!

Súvisiace články

Technológie, Passat, Tiguan

Ako fungujú nové adaptívne tlmiče DCC Pro?

Novinky, Technológie, Golf, Passat, Tiguan, ID

Takto vás VW chráni pri vystupovaní z auta

Novinky, Tiguan

Svetová premiéra: Toto je nový Volkswagen Tiguan! Má NEUVERITEĽNÉ svetlá!

Súvisiace články

Technológie, Passat, Tiguan

Ako fungujú nové adaptívne tlmiče DCC Pro?

Novinky, Technológie, Golf, Passat, Tiguan, ID

Takto vás VW chráni pri vystupovaní z auta

Novinky, Tiguan

Svetová premiéra: Toto je nový Volkswagen Tiguan! Má NEUVERITEĽNÉ svetlá!