Novinky, Golf, Verzie R / 11. jún 2023 / 3 minúty ČÍTANIA

333

Ako sa rozlúčiť s možno posledným Golfom so spaľovacím motorom? Riadne ostrou a riadne limitovanou edíciou Golf R 333 Limited Edition! Toto by ste o nej mali vedieť.

Iba 333 kusov vznikne z edície Golf R 333 Limited Edition. Je to to najlepšie, čo dokáže Golf R ponúknuť, v zberateľskom balení. A prečo by mal zberateľov zaujímať „obyčajný“ Golf? Nuž, vyrobia ho menej než väčšinu hyperšportov a zároveň možno symbolizuje koniec jednej veľmi významnej éry nielen pre Volkswagen, ale možno pre celý svet.

Všetko na maximum

Základom pre limitovanú edíciu je Golf R 20 Years. Ten má o 10 kW vyšší výkon (teraz 245 kW/333 k) a lepšie reakcie na plyn vďaka špeciálnemu naladeniu obtokového ventilu a škrtiacej klapky. Tie umožňujú turbodúchadlu dlhšie si zachovať plniaci tlak aj po ubratí plynu, respektíve udržujú turbo na maximálnych otáčkach aj pri čiastočnom zaťažení. Keď teda potom naplno stlačíte akcelerátor, okamžite máte k dispozícii maximálny výkon motora bez turbodiery. Prevodovka DSG zároveň pri radení viac „kope“ do chrbta pre lepší zážitok z radenia. Tieto zmeny má v sebe zakomponovaný aj model 333 Limited Edition.

V podstate má to najlepšie, čo model Golf R ponúka. Špeciálny pohon všetkých kolies 4Motion so systém R-Performance Torque Vectoring, ktorý dokáže nezávisle prerozdeľovať výkon medzi zadné kolesá. Celé to riadi ultra pokročilý systém Vehicle Dynamics Manager, ktorý je ústredným mozgom pre úplne všetky systémy auta týkajúce sa jazdnej dynamiky. Kedysi by mal každý systém svoju riadiacu jednotku. Vehicle Dynamics Manager však centrálnym riadením dokáže usmerniť auto želaným spôsobom efektívnejšie, keďže pod neho spadá ABS, ESP, trakčná kontrola, riadenie, adaptívne tlmiče, medzinápravový aj zadný diferenciál.

So špeciálnymi jazdnými režimami Drift a Special sa s Golfom R vyšantíte či už na nejakej bezpečnej veľkej trati pri driftovaní, alebo na Nürburgringu, pre ktorý bol zvlášť navrhnutý režim Special. Nürburgring má totiž veľmi špecifický profil trate s dosť veľkými nerovnosťami a s príliš tvrdým podvozkom, ktorý je inak ideálny na jazdu po hladkej závodnej trati, by ste tu nepochodili. Sami sme sa presvedčili, že režim Special je vynikajúci aj na naše okresky ;).

Súčasťou výbavy limitovaného modelu je aj titánový výfuk Akrapovič, čierne 19-palcové kované disky Estoril obuté do semi-slickov Michelin Pilot Sport Cup 2 a obmedzovač rýchlosti posunutý na 270 km/h. Pripomeňme, že aj vďaka neoblomnej trakcii pohonu všetkých kolies dokáže Golf R 333 Limited Edition pokoriť stovku z pokoja za dychberúcich 4,6 sekundy!

Špeciálna vizáž. A cena

Výnimočne pre túto limitovanú edíciu je k dispozícii lak Lime Yellow Metallic (na obrázkoch), ktorý dopĺňa bielu Pure White, modrú Lapiz Blue Metallic a čiernu Deep Black Pearl Effect. Farba strechy je vždy čierna a model 333 prezrádzajú aj špeciálne nálepky na prahoch. V interiéri plnom karbónových doplnkov sa nachádza malý odznak s unikátnym poradovým číslom.

A cena? 76 410 €. Ale tú zberatelia asi prekusnú :) Aspoň, že auto im bude v garáži sedieť v plnej výbave! Každopádne, budúcnosť modelu Golf tak, ako ho dnes poznáme, vôbec nie je istá, takže táto verzia sa možno zapíše do histórie ako romantické memento o tom, čo model Golf dokázal.

Golf R 333 001.jpg
Golf R 333 002.jpg
Golf R 333 003.jpg
Golf R 333 004.jpg
Golf R 333 005.jpg
Golf R 333 006.jpg
Golf R 333 007.jpg
Golf R 333 008.jpg
Golf R 333 009.jpg
Golf R 333 010.jpg

Súvisiace články

Novinky, Video, Golf, Verzie R

VW Golf R 20 Years vyrazil na Nürburgring... A čo bolo ďalej? +VIDEO

Novinky, Golf, Verzie R

Krásnych 20 aj pre Golf R! Táto limitka stojí za to!

Verzie R

RDays: najvýkonnejšie modely Volkswagenu. V jeden čas, na jednom mieste. RRRomantika!

Súvisiace články

Novinky, Video, Golf, Verzie R

VW Golf R 20 Years vyrazil na Nürburgring... A čo bolo ďalej? +VIDEO

Novinky, Golf, Verzie R

Krásnych 20 aj pre Golf R! Táto limitka stojí za to!

Verzie R

RDays: najvýkonnejšie modely Volkswagenu. V jeden čas, na jednom mieste. RRRomantika!