Lifestyle, Štúdie a koncepty, Golf / 22. február 2024 / 2 minúty ČÍTANIA

50 rokov VW Golf: Ako to celé začalo?

Na konci 60. rokov sa hľadal nástupca pre doteraz najúspešnejší model značky Volkswagen, VW Beetle - Chrobák. Očakávania boli vysoké: nový voz musel byť dynamický, ale zároveň pohodlný a bezpečný. Priestranný, ale zároveň kompaktný. Inžinieri a dizajnéri z Volkswagenu, Porsche a Audi sa pustili do práce.

Volkswagen EA 266

V roku 1969 bola vývojová objednávka (EA) 266 zverená spoločnosti Porsche KG. Vznikol prototyp so samonosnou karosériou, veľkým vekom kufra a konceptom motora umiestneného v strede vozidla. Vodou chladený radový motor inžinieri umiestnili pod zadné sedadlá. Avšak toto umiestnenie nebolo veľmi vhodné, keďže výrazne sťažovalo prístup pre opravy a údržbu. Model EA 266 však dosahoval vskutku športové výkony s maximálnou rýchlosťou 187 km/h. Projekt bol zastavený v októbri 1971. Do tej doby bolo vyrobených viac ako 50 vozidiel, z ktorých prežilo len niekoľko.

Volkswagen EA 276

Koncept EA 276 bol vyvinutý vo Wolfsburgu. Zahŕňal mnoho prvkov, ktoré sa neskôr objavili v úspešnom modeli Volkswagen Golf: motor vpredu, predný náhon, karoséria typu fastback s veľkým vekom batožinového priestoru, zadná náprava s torznou priečkou, nádrž umiestnená pod zadnými sedadlami. Pod kapotou bol však dobre známy vzduchom chladený boxer motor z Chrobáka - dôraz sa kládol skôr na spoľahlivosť a nízke vývojové náklady, než na výkon. Nápadný dizajn dvojdverového kompaktného auta sa nezakladal na žiadnom inom doterajšom modeli Volkswagenu. Bol vyrobený len jeden jediný, nie úplne funkčný automobil.

Volkswagen EA 337

Rozhodujúci kurz pre budúci model Golf sa nastavil v Ingolstadte. Rudolf Leiding, vtedajší vedúci vývoja v Audi, bol zodpovedný za modely Audi 80 a Audi 50, ktoré boli poháňané vodou chladeným radovým štvorvalcom s vačkovým hriadeľom v hlave valcov. Tento koncept pohonu tiež konečne posunul model Golf správnym smerom. Slávny Giorgetto Giugiaro, z ktorého pera vyšli aj modely Passat či Scirocco, bol poverený návrhom dizajnu. Koncept modelu Golf následne pre sériovú výrobu ďalej vyvíjal tím pod vedením Hartmuta Schäfera.

O prvej generácii modelu VW Golf, ktorý nasledoval, si prečítate čoskoro!

DB2005AU00855_large.jpg
DB2021NR00410_large.jpg
DB2024AU00209_medium.jpg
DB2024AU00219_medium.jpg
DB2024AU00221_medium.jpg
DB2024AU00223_medium.jpg
DB2024AU00224_medium.jpg
Golf.jpg

Súvisiace články

Prvé zábery nového Golfu R na ľadovom okruhu!

Lifestyle, Golf

Zrod legendy! Príbeh ôsmich generácií Volkwagenu Golf

Novinky, Golf

Svetová premiéra: Volkswagen Golf facelift už iba so štvorvalcami!

Súvisiace články

Prvé zábery nového Golfu R na ľadovom okruhu!

Lifestyle, Golf

Zrod legendy! Príbeh ôsmich generácií Volkwagenu Golf

Novinky, Golf

Svetová premiéra: Volkswagen Golf facelift už iba so štvorvalcami!